Uyuyan Topraklar


Uyuyan Topraklar , Bilinçsizliğimiz. ve Tanınmayan Kayıp Kültür POMAKLAR


 GÖZYAŞIMIZ "RODOPLAR'DAN" DAMLARDI POMAK YURDUNA   . Yitirilmiş benliğe  doğru bir kayıp vatan , uyuyan Toprakları  arayış serüvenidir bizim sevdamız . Bu kayıp vatan  nedir, nerededir?  

Bu yitik ülke, bir ruhu aramaktır yitik cenneti aramak. Bazen bir ideali aramak ve bulmaktır. Bazen bir güzel düşünceyi yakalamaktır. Bazı kereler içimizde bir boşluk hissederiz. O boşluk büyür büyür ve bizi yutar. Biz kaybolmuşuzdur bu sefer. Peki
neyi arayıp neyi bulacağız şimdi? Elbette kendimizi . . Ruhumuzu o karanlıklar içinden, dibi görünmeyen girdaplardan, ucu bucağı belli olmayan vakumlardan çekip çıkaracağız pomak benligini , Pomak Kültürünü , dilini .  İşte bu kez yitik benligimiz  kendimiz olduk.. Onu bulmak da kendimizi bulmak şeklinde gerçekleşecek . Bu arayış bazen bir tarihî kimlik arayışı olacak ve siz de ona doğru o sihirli iklime doğru kanat çırpacaksınız.. Belki bu uçuşta, bu kutsî koşuda yorulacaksınız ama aradığınızı mutlaka bulacaksınız. 
    Bazen bu kaybedilmiş vatan , uyuyan topraklar sevgi olacak, öz olacak, gençlik olacak, direniş  Ruhu olacak . Oraları bulmak sizin için hayat memat meselesi haline gelecek.. Ama pomak tarihinin tozlu  sayfalarını çevirdikçe size gülümseyen ufuklar görecek, size tebessüm eden yüzler keşfedeceksiniz. Hiç ummadığınız bir anda hep aradığınız dünya güzeli bir sevgili gibi karşınıza çıkıverecek, siz Leylasına kavuşmuş Mecnun gibi sevinecek ve kendinizden geçeceksiniz. bu kaybedişler ve buluşların serüvenini hissedeceksiniz . Bir yerde toprağa düşmüş ve onun bağrında çürümeye yüz tutmuş bir çekirdeğin yüzyıllar sonra ter ve gözyaşıyla yoğrularak nasıl avucunuza geldiğini, avucunuza  meyvelerini döktüğünü keşfedeceksiniz . Anadilinizi,  Pomakça konuşmanın sıcaklığını duyacak iliklerinizde hissedeceksiniz  Pomak sevdasını. Bu arayışlar birbirinin simetriğidir. Bu minvalde yitik kimlikte olsa  ,  milli değerler olur.. Kaybedilmişte olsa , artik bir vatan topragı olmasada ,  genede Vatan sevgisi olur, millet sevgisi olur; dil, kültür, bayrak sevgisi olur. Ya da onların dünyasını yeniden keşfetmek olur. Onlara bir sevgiliye sarılır gibi sarılmak olur. Avuçlarındaki kevserden abâı hayat yudumlamak olur.. Her şey olur , sadece Pomak olduğunu inkar etmek olmaz.
   Pomaklar olarak Tarihimizin tozlu sayfalarına baktığımızda, belli aralıklarla başka ulusların etkisinde kalarak değiştiğimizi ve bozulduğumuzu görebiliyoruz. Bu örneklerden genelleme yaparak, Pomak  Ulusu’nun yaşadığı değişimler hakkında genellemeler yapacak olursak, şunları söyleyebiliriz. En basta Kozmopolitizm gelir. 
    Kozmopolitizm Nedir?  (ulusal özelliklerini, benliğini yitirmiş,..) Kozmopolitizm, eski Yunanca’da “evren” ya da “dünya” anlamına

gelen kozmos ile “yurttaş” anlamındaki polites’ten türetilmiş terim: “dünya yurttaşlığı”. İnsanın ya da bireyin ‘ulus” olarak tüm bir insanlığı, “vatan” olarak da tüm bir evreni görmesi gerektiğini savunan görüş; insanın kendisini evrenin bir yurttaşı olarak saymanı gerektiğini öne süren, “insanlık ulusçuluğu” ‘ile “evren yurttaşlığı” anlayışlarına ülküselleştirip benimseyen öğreti. Kendi inançlarını, bilincini, kişiliğini, ruhunu ve kültürünü koruyarak, onurla temsil ederek, dünyaya, küreselliğe açık olmakla; inançlarını, bilincini, kişiliğini, ruhunu ve onurunu kaybederek dünyaya / küreselliğe açık olmak kuşkusuz birbirinden çok farklı şeylerdir.
     Devlet politik ve jeopolitik bir varlık, ulus ise kültürel ve/veya etnik bir varlıktır. Ulus devlet kavramı ise bu ikisinin belli bir coğrafyada örtüştürür, ve böylelikle kendisinden önce gelen devlet yapılarıyla büyük ölçüde farklılaşır. Tarihteki diğer devletlerden farklı olarak, ulus devlet modelinde devleti oluşturan tüm vatandaşların ortak bir dil, ortak bir kültür ve ortak değerleri paylaşması esastır. Ayrıca ulus devlet kavramı her milletin kendi kaderini tayin ve otonomi hakkına sahip olduğu fikrini içerir. Bu özelliğiyle dünyadaki birçok ulusalcı etnik harekete ilham kaynağı olmuştur. Pomakların yaşadığı beş ülke ulus devlet modelidir. Peki hiç Pomak ulusundan  , Pomak Kültüründen , Pomak dilinden bahseden varmi.?  YOK.

  İsterseniz Tarihe kısaca bir göz atalım  Avrupa’nın yaşadığı Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı gibi felaketlerin başat sebepleri arasında sınırların dışında yaşayan soydaş toplulukların ulus devletlerin genişlemeye yönelik amaçları için önemli bir araç olduğunu görürsünüz. Özellikle Balkanlarda, Osmanlı’nın bıraktığı İslam  toplulukları, tabii ki bunların içinde Pomak  Azınlığı var , ve diğer ülkelerin komşu ülkedeki soydaş azınlıkları her zaman çözümsüz bir
sorun olarak karşımızda durur. Aslında bu çözümsüzlük siyasi anlamda soydaş azınlığın anavatanı olan ülke ile azınlığın vatandaşı olduğu ülke arasındaki siyasi rekabetin bir gereğidir. Çözümsüzlük ortadan kalktığı zaman siyasi rekabet araçlarından biri yok olur. Bu da, devletlerin pek yanaşmadığı , hiç isine gelmeyen  bir durumdur. Çünkü Ulus devletlerde, uluslar arası siyaset etnik meseleler , politik sorunlar üzerine kuruludur ve sorunların ortadan kalkması ulus devletlerin var olma meşruiyetine zarar verir. Balkan ülkeleri , ve Türkiye’de birer ulus devlet modeli olduğu için. Ulusal etnik sorunlar hiç bir zaman ortadan kalkmamalı , biri biterse biri başlamalıdır. Pomaklarda Balkanlarda Potansiyel bir etnik sorun olarak beklemektedir. Bu kozmopolit ulus devletler günün birinde sira size geldi diyerek. Pomak etnisitesinin sırtını kaşıyacak ve ulusal politik arenada , piyon rolünü üstlenmesini isteyecektir.

Biz Pomaklar olarak ne Ulus devlet politikalarının siyasi arenasında bir piyon olalım , ne Kozmopolitan küreselleşme denilen yeni tip toplu kültürel asimilasyon içinde eriyip gidelim . Sadece dilimizi , Kültürümüzü , Tarihimizi  yasamak ve yaşatmak icin Pomak olarak varlığımızı koruyalım. 

Kaynaklar ; Internet sitelerinden alıntılar ile derlenmistir.


Zaman ve olanak buldukça ınternet, görsel yada yazılı medya, doğruluğu tam kanıtlanmış yazılı belge ve bulgulardan faydalanarak elimden geldiğince bilgilendirme yazılarıma devam edeceğim. SAYGILARIMLA - Si Zdrav. N.D